Skip to main content

Μεταλλικά Σιδεράκια: Τι Είναι

Τα μεταλλικά σιδεράκια επιτυγχάνουν άριστα αποτελέσματα στην ορθοδοντική θεραπεία, χωρίς να ενοχλούν τον ασθενή. Έχουν μικρό μέγεθος και είναι αποστρογγυλεμένα, δεν περιέχουν νικέλιο στη σύνθεση οπότε αποφεύγονται τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ παράλληλα έχουν μεγάλη ακρίβεια στην κατασκευή τους.

Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι κατασκευασμένα με τη χρήση laser και προσφέρουν άριστα αποτελέσματα με βελτιωμένη αισθητική εικόνα. Η μικρή και λεία επιφάνεια τους προσφέρει άνεση στους ασθενείς χωρίς να βιώνουν ενοχλήσεις και ερεθισμούς, ενώ λόγω του μικρού τους μεγέθους χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Μεταλλικά Σιδεράκια
Μεταλλικά Σιδεράκια

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μεταλλικά σιδεράκια τα οποία έχουν πάνω τους διάφορα παιδικά σχήματα, όπως μαργαρίτες, αστέρια, καρδιές και άλλα. Τα συγκεκριμένα μεταλλικά σιδεράκια, λόγω των σχημάτων, αποτελούν ιδανική λύση για τα παιδιά, κάνοντας την ορθοδοντική θεραπεία μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα διαδικασία.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πιο συνηθισμένη μορφή της ορθοδοντικής θεραπείας, η οποία απευθύνεται τόσο σε παιδιά και εφήβους όσο και σε ενήλικες. Η θεραπεία με μεταλλικά σιδεράκια μπορεί να ξεκινήσει μετά την ηλικία των 8 ετών, αν και το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διαδικασία καθορίζεται από τον ορθοδοντικό

Πώς Λειτουργούν τα Μεταλλικά Σιδεράκια & Ποια Είναι η Θεραπευτική Διαδικασία

Τα σιδεράκια αποτελούνται από μικρά μεταλλικά τμήματα (άγκιστρα) τα οποία τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού, δηλαδή στο μπροστινό μέρος των δοντιών. Συνδέονται μεταξύ του με ένα ειδικό ορθοδοντικό σύρμα και με τη βοήθεια ελαστικών ή μεταλλικών προσδέσεων. Το σύρμα ασκεί ήπια, διαρκή και σταθερή πίεση στα δόντια και τα καθοδηγεί ώστε να μετακινηθούν στη σωστή τους θέση. Όσο προχωρά η θεραπεία, ρυθμίζεται από τον ορθοδοντικό η πίεση μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπου και ολοκληρώνεται η θεραπευτική διαδικασία. 

Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να τονιστεί είναι ότι η στοματική φροντίδα και υγιεινή στους ασθενείς που φορούν μεταλλικά σιδεράκια πρέπει να είναι πολύ σχολαστική, συστηματική και σίγουρα καθημερινή. Σκοπός είναι να διατηρηθεί η καλή υγιεινή του στόματος του ασθενούς και όχι να χειροτερέψει. Τα σιδεράκια συγκρατούν τροφές πάντα και παντού, κάνοντας την οδοντόβουρτσα τον καλύτερο σύμμαχο του ασθενούς. Όταν εφαρμόζεται συστηματικός και σχολαστικός καθαρισμός του στόματος, ο ασθενής αποφεύγει δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η ουλίτιδα, η τερηδόνα και η κακοσμία. 

Μετά το τέλος της θεραπείας, ο ασθενής λαμβάνει συγκρατητικά μασελάκια και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται τοποθέτηση συρμάτων στην εσωτερική επιφάνεια των κάτω και των άνω δοντιών. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται προκειμένου να διατηρηθεί το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας, καθώς τα δόντια πάντα έχουν την τάση να επιστρέφουν σταδιακά στις αρχικές τους θέσεις. Έτσι, η απόλυτη συγκράτηση του αποτελέσματος είναι δυνατή μόνο όταν γίνεται η χρήση συγκεκριμένων μεθόδων ακριβώς με τον τρόπο που συστήνει ο ορθοδοντικός.

Οδοντίατρος - Ορθοδοντικός

Dr. Κωνσταντίνος Τσιότρας

  • Απόφοιτος 2008 της Οδοντιατρικής Σχολής CAROL DAVILA του Βουκουρεστίου Ρουμανίας (πτυχίο DMD).
  • Ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού τίτλου ειδικότητας στην Ορθοδοντική και Οδοντοπροσωπική Ορθοπεδική (Msc) το 2011.
  • Συνεργασία με το Οδοντιατρικό Τμήμα της κλινικής της σχολής Ευελπίδων για την κάλυψη αναγκών του το διάστημα 2013-2014.
  • Από το 2020 διατηρεί ιδιωτικό οδοντιατρικό ιατρείο στα νότια προάστια με αποκλειστικό αντικείμενο την ορθοδοντική αισθητική αποκατάσταση.
  • Μέλος της Εταιρίας Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Έρευνας και της Ορθοδοντικής Εταιρίας Ελλάδος.

Μεταλλικά Σιδεράκια: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα:

Το βασικότερο ίσως πλεονέκτημα που προσφέρουν τα μεταλλικά σιδεράκια είναι το ότι είναι πολύ ανθεκτικά. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα για ακριβείς κλινικούς χειρισμούς, ενώ ενδείκνυνται για τα περισσότερα ορθοδοντικά προβλήματα. Είναι πολύ αποτελεσματικά και πλέον, λόγω της επιστημονικής εξέλιξης, είναι πιο μικρά και πιο διακριτικά σε σχέση με παλαιότερα.

Αποτελούν τον πιο δημοφιλή μηχανισμό ορθοδοντικής θεραπείας παίδων και εφήβων και είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι άνετα κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας και άκρως αποτελεσματικά, καθώς ασκούνται οι κατάλληλες πιέσεις, προκειμένου τα δόντια να μετακινηθούν στη σωστή τους θέση. Δεν προκαλούν πόνο ούτε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, αλλά ούτε και αργότερα. Ωστόσο, όπως είναι λογικό υπάρχουν μερικές ήπιες ενοχλήσεις μέχρι ο ασθενής να τα συνηθίσει στα δόντια του, οι οποίες όμως υποχωρούν μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Μειονεκτήματα:

Το βασικό μειονέκτημα σύμφωνα με ορισμένους ασθενείς – ειδικά όσους έχουν νεαρή ηλικία – είναι το γεγονός ότι τα μεταλλικά σιδεράκια είναι ορατά και ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις αλλοιώνουν την αισθητική εικόνα του προσώπου. Ακόμα, μια δυσκολία που ενδεχομένως συναντήσει κάποιος ασθενής είναι η προσαρμογή στον ορθοδοντικό μηχανισμό. Ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες, η αίσθηση του στόματος κατά τη διάρκεια της μάθησης είναι διαφορετική. Σταδιακά όμως τόσο το στόμα όσο και ο ίδιος ο ασθενής συνηθίζουν στις νέες συνθήκες και οι ενοχλήσεις παύουν να υπάρχουν.
Συνολικά, τα μεταλλικά σιδεράκια αποτελούν την ιδανική λύση όταν ο ασθενής αντιμετωπίζει κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα συνωστισμένα ή στραβά δόντια, η ύπαρξη διαστήματος μεταξύ των δοντιών, η πρόσθια χασμοδοντία και η υπερσύγκλιση.
Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ