Skip to main content

Ορθοδοντική Παίδων & Εφήβων: Γενικές Πληροφορίες

Οι περισσότεροι νέοι γονείς αναρωτιούνται σχετικά με την ηλικία που πρέπει τα παιδιά τους να εξεταστούν για πρώτη φορά από τον ορθοδοντικό. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ομοσπονδία Ορθοδοντικών, η πρώτη ορθοδοντική επίσκεψη του παιδιού πρέπει να γίνεται όταν είναι επτά ετών. Η ηλικία αυτή είναι η κατάλληλη για τη διάγνωση των ιδιαίτερων θεραπευτικών και αναπτυξιακών αναγκών του κάθε παιδιού, όπως και τυχόν σκελετικές ανωμαλίες, όπως είναι η στενή άνω γνάθος και ο προγναθισμός άνω – κάτω γνάθου. Εάν τα παιδιά εξεταστούν νωρίς, τότε η αντιμετώπιση και η θεραπεία μπορούν να γίνουν με απλό κι ανώδυνο τρόπο.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Ορθοδοντική Παίδων & Εφήβων
Ορθοδοντική Παίδων & Εφήβων

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πρώιμες ορθοδοντικές δράσεις συμβάλλουν στην άρτια ανάπτυξη των γνάθων και εξασφαλίζουν στο παιδί την ορθή ανατομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με ένα υγιές χαμόγελο.

Η ορθοδοντική θεραπεία παίδων και εφήβων περιλαμβάνει τη χρήση κινητών ορθοδοντικών μηχανημάτων για 12 με 16 μήνες. Ακολούθως, ο ορθοδοντικός αφήνει κάποιο χρονικό περιθώριο, προκειμένου να φανεί η εξέλιξη με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη του κάθε παιδιού.

Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον παρέμβαση με σιδεράκια, η ορθοδοντική θεραπεία θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη ως διαδικασία εφόσον ξεκινήσει εγκαίρως. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, λίγα είναι τα παιδιά που έχουν ανάγκη κάποια ορθοδοντική θεραπεία, έστω και απλή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ορθοδοντικών θεραπειών συνήθως αρχίζει όταν το παιδί έχει περισσότερα μόνιμα δόντια στο στόμα του, συνήθως σε ηλικία 10 με 12 ετών. Η συγκεκριμένη ηλικία αποτελεί την κατάλληλη περίοδο έναρξης για οποιαδήποτε εφαρμογή θεραπείας.

Οδοντίατρος - Ορθοδοντικός

Dr. Κωνσταντίνος Τσιότρας

  • Απόφοιτος 2008 της Οδοντιατρικής Σχολής CAROL DAVILA του Βουκουρεστίου Ρουμανίας (πτυχίο DMD).
  • Ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού τίτλου ειδικότητας στην Ορθοδοντική και Οδοντοπροσωπική Ορθοπεδική (Msc) το 2011.
  • Συνεργασία με το Οδοντιατρικό Τμήμα της κλινικής της σχολής Ευελπίδων για την κάλυψη αναγκών του το διάστημα 2013-2014.
  • Από το 2020 διατηρεί ιδιωτικό οδοντιατρικό ιατρείο στα νότια προάστια με αποκλειστικό αντικείμενο την ορθοδοντική αισθητική αποκατάσταση.
  • Μέλος της Εταιρίας Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Έρευνας και της Ορθοδοντικής Εταιρίας Ελλάδος.

Ορθοδοντική Παίδων & Εφήβων: Όταν η Υγεία Συμβαδίζει με την Αισθητική

Οι λόγοι για να βρίσκονται οι γνάθοι στη σωστή σύγκλειση δεν είναι, φυσικά, μόνο αισθητικοί. Ωστόσο, όπως είναι λογικό, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι το πρώτο που αντιλαμβάνεται ο ασθενής καθώς είναι πιο εμφανές και αφορά άμεσα τη ζωή του ασθενούς. Πέρα από την παράμετρο της αισθητικής, όμως, υπάρχει μια σειρά λειτουργιών που εκτελούνται ορθότερα και αποτελεσματικότερα μετά την ορθοδοντική θεραπεία. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συμβάλλουν στη συνολική καλύτερη υγεία και υγιεινή των δοντιών και του στόματος του ασθενούς.

Αρχικά, ο ασθενείς μπορεί να μασάει σωστά με αποτέλεσμα η πέψη της τροφής να γίνεται με καλύτερο τρόπο. Επίσης, είναι ευκολότερος ο καθαρισμός των δοντιών και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνιση της τερηδόνας, όπως επίσης μειώνεται και η πιθανότητα εμφάνισης ουλίτιδας. Η ουλίτιδα είναι μια νόσος των ούλων η οποία προκαλεί κακοσμία, απώλεια οστού και απώλεια δοντιών. Συγχρόνως, μειώνεται και η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην άρθρωση. Συνολικότερα, στις μικρές ηλικίες είναι πολύ πιο εύκολο να καθοδηγηθούν από τον ορθοδοντικό τα δόντια και οι γνάθοι στην κατάλληλη θέση. Έτσι, επιτυγχάνονται αποτελέσματα τα οποία θα ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να υπάρξουν αν η ανάπτυξη της γνάθου και του προσώπου είχε ολοκληρωθεί.

Σε πολλές περιπτώσεις που εφαρμόζεται ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια (γλωσσικά, κεραμικά ή μεταλλικά), ο ασθενής νιώθει ενοχλήσεις τον πρώτο καιρό μέχρι να συνηθίσει τις νέες συνθήκες στο στόμα του. Το καθημερινό βούρτσισμα γίνεται πιο δύσκολο και συχνά από μόνο του δεν αρκεί ώστε να καθαριστούν πλήρως τα δόντια του παιδιού. Αυτή αποτελεί και την βασική αιτία που η ορθοδοντική εφήβων και παίδων δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή και τα παιδιά αντιδρούν, νιώθοντας αρνητικά συναισθήματα απέναντι στη θεραπεία με σιδεράκια.

Συγχρόνως, οι έφηβοι αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Το καλύτερο είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο να γίνεται σε ένα φιλικό και ευχάριστο κλίμα και περιβάλλον, ώστε ο έφηβος να νιώθει ευχάριστα και να είναι συνεργάσιμος. Η ορθοδοντική θεραπεία εφήβων διαρκεί συνήθως 12 έως και 24 μήνες και εξαρτάται πάντα από τη φύση του προβλήματος, την τεχνική που θα εφαρμοστεί και τη συμμόρφωση του εφήβου με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Ενδεικτικά Πριν και Μετά

Δείτε Όλα Τα Πριν & Μετά

Ορθοδοντική Παίδων & Εφήβων: Ποια Είναι τα Πλεονεκτήματα που Προσφέρουν οι Αόρατοι Νάρθηκες

Η ορθοδοντική θεραπεία για παιδιά και εφήβους γίνεται πολύ πιο εύκολα αποδεκτή και είναι αποτελεσματικότερη με τους αόρατους νάρθηκες. Μέσω αυτής της μεθόδου επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα δίχως να γίνονται αντιληπτά τα σιδεράκια. Οι αόρατοι νάρθηκες είναι εξατομικευμένοι και ακολουθούν πλήρως τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Βοηθούν τα δόντια να μετακινηθούν ξανά στη σωστή τους θέση, προκαλώντας λιγότερους ερεθισμούς στα ούλα και διευκολύνοντας τη στοματική υγιεινή των παιδιών και των εφήβων. 

Το σύστημα των αόρατων ναρθήκων βασίζεται σε μια αλληλουχία από διαφανείς νάρθηκες που συμβάλλουν στη βαθμιαία μετακίνηση των δοντιών στην επιθυμητή θέση, προσφέροντας παράλληλα ένα απολύτως αισθητικό τελικό αποτέλεσμα. Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στο ιατρείο ο ορθοδοντικός θα διαπιστώσει με ευκολία το εάν η τεχνική με τους αόρατους νάρθηκες είναι κατάλληλη για τον συγκεκριμένο ασθενή. Οι αόρατοι νάρθηκες που χρησιμοποιούνται στα παιδιά και τους εφήβους είναι ίδιοι με εκείνους που τοποθετούνται στους ενήλικες. 

Οι αόρατοι νάρθηκες για τις δύο οδοντοστοιχίες φοριούνται για 21 με 22 ώρες καθημερινά και πρέπει απαραίτητα να αφαιρούνται κατά τη διαδικασία του φαγητού και του βουρτσίσματος των δοντιών. Οι συγκεκριμένοι νάρθηκες δεν επηρεάζουν τους εφήβους στα μαθήματα και τις δραστηριότητές τους, αλλά ούτε και στην ομιλία τους, ενώ δημιουργούν λιγότερες ενοχλήσεις στο στόμα συγκριτικά με τα παραδοσιακά σιδεράκια. Οι αόρατοι νάρθηκες πρέπει να αντικαθίστανται με κάθε 2 εβδομάδες με το επόμενο καινούριο ζευγάρι, το οποίο συνεχίζει την μετατόπιση των δοντιών στη νέα τους θέση. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται με όλους τους νάρθηκες μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία με την αφαίρεση του τελευταίου ζευγαριού. Το αποτέλεσμα είναι αισθητικά και λειτουργικά άρτιο και τα δόντια έχουν πλέον οδηγηθεί στις τελικές, ίσιες θέσεις τους.

Ένα βασικό πλεονέκτημα της ορθοδοντικής θεραπείας με αόρατους νάρθηκες για παιδιά και εφήβους είναι ότι αποτελούν την πιο αποδεκτή θεραπεία για τις ηλικιακές αυτές κατηγορίες ασθενών. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι σημαντικά πιθανότερο να δεχτούν με χαρά τη νέα αυτή μέθοδο και να συνεργαστούν πλήρως συγκριτικά με αντίστοιχες θεραπείες με άλλα σιδεράκια.

Οι αόρατοι νάρθηκες είναι άνετοι και βολικοί, ενώ τα ραντεβού με τον οδοντίατρο είναι σημαντικά λιγότερα και αραιότερα. Συγκεκριμένα, οι επισκέψεις στο ιατρείο γίνονται κάθε 5-6 εβδομάδες αντί για κάθε 3-4 εβδομάδες στις παραδοσιακές θεραπείες με σιδεράκια. Αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί ή ο έφηβος μπορεί να αλλάζει μόνος του τους αόρατους νάρθηκες που έχει προμηθευτεί από τον ορθοδοντικό. Στο κάθε ραντεβού, ο ορθοδοντικός ελέγχει τη θεραπεία, διορθώνει ότι είναι απαραίτητο, ενημερώνει τον ασθενή και τους γονείς του για την πρόοδο της διαδικασίας και παραδίδει στον ασθενή τους επόμενους αόρατους νάρθηκες μαζί με τις αντίστοιχες οδηγίες.

Οι αόρατοι νάρθηκες είναι ανθεκτικοί και δεν ξεκολλούν ούτε σπάνε κατά τις καθημερινές δραστηριότητες των εφήβων, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σιδεράκια όπου ο κίνδυνος ατυχήματος είναι συνήθως αυξημένος.

Επίσης, οι νάρθηκες δεν πληγώνουν ούτε ερεθίζουν τα ούλα και τη γλώσσα και δεν επηρεάζουν την ομιλία των ασθενών. Επειδή είναι κινητοί, μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα από το στόμα με αποτέλεσμα το καθημερινό βούρτσισμα να γίνεται πολύ πιο εύκολο. 

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ