Skip to main content

Περιοδοντολογία: Τι είναι;

Η Περιοδοντολογία είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής που εξειδικεύεται στις νόσους του περιοδοντίου, δηλαδή την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι η επιφανειακή φλεγμονή των ούλων, προκαλείται από μικροβιακά ερεθίσματα και αποτελεί αρχική μορφή της νόσου της περιοδοντίτιδας.

Η Περιοδοντίτιδα αποτελεί μετεξέλιξη της ουλίτιδας, που δεν διαγνώστηκε ή δεν θεραπεύθηκε εγκαίρως και είναι μια φλεγμονώδης νόσος του στόματος που αφορά τους ιστούς που στηρίζουν το δόντι στη γνάθο (περιοδοντικούς ιστούς).

Dr. Χρήστος Κρητικός DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος – Περιοδοντολόγος

Βιογραφικό

Περιοδοντίτιδα: Τι είναι;

Η Περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια, εκτεταμένη φλεγμονή στα ούλα, που οφείλεται κυρίως σε μικρόβια και έχει προχωρήσει βαθύτερα, προσβάλλοντας το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια (φατνιακό οστό). Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η φλεγμονή, τα ούλα αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν και σχηματίζουν θυλάκους (περιοχές μεταξύ δοντιών και ούλων), οι οποίοι επιμολύνονται συνεχώς. Καθώς η περιοδοντική νόσος εξελίσσεται, οι θύλακοι σταδιακά βαθαίνουν, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αποικιών μικροβίων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μεγαλύτερη οστική καταστροφή.

Επιπλέον, η περιοδοντική νόσος συνήθως είναι ασυμπωματική ή εμφανίζεται  με ήπια συμπτωματολογία και αν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια δοντιών.

Θεραπεία Ουλίτιδας

Η ουλίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση των ούλων, η οποία εκδηλώνεται με φλεγμονή, ερυθρότητα, αιμορραγία, καθώς και ένα ελαφρύ αίσθημα κνησμού. Είναι απολύτως αναστρέψιμη όταν ο ασθενής απευθυνθεί άμεσα σε οδοντίατρο ώστε να λάβει την απαραίτητη θεραπεία.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί διάγνωση και θεραπεία ουλίτιδας, τότε σε ένα ποσοστό 60% η ουλίτιδα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.

Δείτε Περισσότερα
Χειρουργός Οδοντίατρος - Περιοδοντολόγος

Dr. Χρήστος Κρητικός DDS

  • Γεννήθηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδος το 1978.
  • Εισήχθη στην Οδοντιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 και αποφοίτησε το 2003 με το βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ.
  • Υπηρέτησε τη θητεία του ως έφεδρος σμηνίας-οδοντίατρος στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας (Γ.Ν.Α).
  • Τον επόμενο χρόνο εξειδικεύτηκε στα laser στη Γερμανία.
  • Μετεκπαιδεύτηκε στην περιοδοντολογία-εμφυτευματολογία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.
  • Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία αποκλειστικά στο πεδίο της περιοδοντολογίας και της εμφυτευματολογίας, ενώ παράλληλα συνεχίζει την επιστημονική του κατάρτιση παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Γερμανίας-Ελβετίας και ΗΠΑ.
  • Η έρευνά του εστιάζεται σε τεχνικές ουλοπλαστικής και οστεοενσωμάτωσης.
  • Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης, της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

Περιοδοντική Θεραπεία με Λέιζερ

Η περιοδοντική θεραπεία με laser πραγματοποιείται κατά κανόνα μόνο από εξειδικευμένο στη χρήση των laser περιοδοντολόγο.

Σαν μέθοδος θεραπείας, παρουσιάζει μια σειρά από πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής περιοδοντικής θεραπείας. Στη συγκεκριμένη θεραπεία με laser, μπορεί να είναι χρήσιμα τόσο τα μήκη κύματος σκληρών ιστών, όσο και τα μήκη κύματος μαλακών ιστών, με διαφορετικές ενδείξεις για την κάθε κατηγορία.

Δείτε Περισσότερα

Περιοδοντίτιδα: Συμπτώματα

Η περιοδοντική νόσος πολλές φορές υπάρχει χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Όμως, οι προειδοποιητικές ενδείξεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι:

  • Διογκωμένα και ευαίσθητα ούλα.
  • Ήπιοι, ενοχλητικοί πόνοι στο στόμα.
  • Σταδιακή υποχώρηση των ούλων.
  • Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή κατά τη μάσηση.
  • Άσχημη αναπνοή.
  • Σημαντική συσσώρευση υποουλικής πλάκας και τρυγίας.
  • Ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο.
  • Διαφορά στη σύγκλειση των δοντιών κατά το δάγκωμα.
  • Σε προχωρημένο στάδιο, τα δόντια εμφανίζουν κινητικότητα και μπορεί να πέσουν μόνα τους.

Περιοδοντίτιδα: Τι την προκαλεί;

Τα περιοδοντικά νοσήματα προκαλούνται από μικρόβια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα, τα οποία προσκολλούνται συνεχώς πάνω στα δόντια, σχηματίζοντας οργανωμένες αποικίες μικροβίων. Αυτοί οι σχηματισμοί αποτελούν την οδοντική μικροβιακή πλάκα, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα μαλακό διαφανές ή λευκό επίχρισμα.

Τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, παράγουν βλαπτικές ουσίες (ένζυμα, τοξίνες, οξέα), τόσο για το περιοδόντιο όσο και για τα δόντια. Με τη σειρά του, ο οργανισμός αμύνεται, προκαλώντας φλεγμονή και ερεθισμό των ούλων. Συνέπεια αυτού, η προσκολλημένη οδοντική πλάκα, όταν απορροφήσει άλατα από το σάλιο, σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα (τρυγία). Η τρυγία λόγω της σκληρής της επιφάνειας οδηγεί στην κατακράτηση περισσότερης πλάκας, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη στοματική υγιεινή.

Πέραν της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση περιοδοντίτιδας είναι:

  • Γονιδιακή Προδιάθεση.
  • Κάπνισμα.
  • Στρες – Άγχος.
  • Σακχαρώδης Διαβήτης.
  • Εγκυμοσύνη-Εφηβεία.

Περιοδοντίτιδα: Πρόληψη

Σε κάθε περίπτωση καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Απαραίτητη είναι  η εφαρμογή  ατομικού προγράμματος στοματικής υγιεινής καταρτισμένου από τον οδοντίατρο. Το πρώτο και πιο σημαντικό στάδιο είναι η εκμάθηση του ορθού τρόπου καθαρισμού των δοντιών. Ο χώρος μεταξύ δοντιού και ούλων αποτελεί μια ιδανική φωλιά για τα μικρόβια. Όταν δεν βουρτσίζουμε σωστά και συστηματικά τα δόντια μας και δεν χρησιμοποιούμε κάποιο είδος μεσοδόντιου καθαρισμού (μεσοδόντια βουρτσάκια – νήμα), η οδοντική πλάκα δεν απομακρύνεται επαρκώς.

Ο τακτικός έλεγχος, ο καθαρισμός των δοντιών και η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών περιοδοντικών προβλημάτων.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ