Skip to main content

Μερικές Οδοντοστοιχίες: Τι Είναι;

Οι κινητές μερικές οδοντοστοιχίες αποτελούν λύση όταν υπάρχει έλλειψη αρκετών δοντιών στο στόμα. Αποτελούνται από 2 μέρη που είναι ενωμένα μεταξύ τους:

 • Το ένα είναι ο μεταλλικός σκελετός, ο οποίος βρίσκεται εσωτερικά.
 • Το άλλο είναι το ακρυλικό τμήμα με τα δόντια.

 

Οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι ιδανικές στις περιπτώσεις που λείπουν ορισμένα δόντια και είναι αδύνατο ή δεν επιθυμεί ο ασθενής να τοποθετήσει γέφυρες ή εμφυτεύματα.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Μερικές Οδοντοστοιχίες
Μερικές Οδοντοστοιχίες
 • Οι μερικές οδοντοστοιχίες, γνωστές και ως «μηχανάκια», όπως και οι ολικές οδοντοστοιχίες, δεν είναι μόνιμα κολλημένες στο στόμα, αλλά αντιθέτως τοποθετούνται κι αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον ασθενή.
 • Επεκτείνονται και στις δύο πλευρές του στόματος, ανεξάρτητα από το εάν έχουν χαθεί δόντια μόνο στη μια πλευρά.
 • Συγκρατούνται σε κάποια από τα εναπομείναντα φυσικά δόντια, τα οποία μετατρέπονται σε δόντια-στηρίγματα, με μεταλλικά άγκιστρα ή με συνδέσμους ακριβείας.
 • Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, κανείς δεν καταλαβαίνει ότι ο ασθενής φοράει μερικές οδοντοστοιχίες.
 • Οι μερικές οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρούνται το βράδυ ή τουλάχιστον για 5-6 ώρες μέσα σε κάθε 24ωρο, καθώς η συνεχής χρήση δημιουργεί πρόβλημα στα ούλα και τα δόντια.
 • Οι ασθενείς με μερικές οδοντοστοιχίες είναι απαραίτητο να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο, προκειμένου να ελεγχθούν οι οδοντοστοιχίες και η συνολική υγεία του στόματος.

Μερικές Οδοντοστοιχίες με Εμφυτεύματα Δοντιών: Τι Είναι και Γιατί αποτελούν μία πολύ αποτελεσματική λύση;

 • Οι μερικές οδοντοστοιχίες με εμφυτεύματα είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική λύση όταν μερικά από τα δόντια του ασθενούς απουσιάζουν από το στόμα του.
 • Αποτελούνται από τεχνητά ακρυλικά δόντια που εφαρμόζονται πάνω σε μια ακρυλική βάση.
 • Η κατασκευή τους προσαρμόζεται απόλυτα πάνω στη στοματική κοιλότητα του κάθε ασθενούς και αποτελεί εξατομικευμένη εργασία του οδοντοτεχνίτη με τον Γναθοχειρουργό.
 • Η μερική οδοντοστοιχία με εμφυτεύματα βελτιώνει συνολικά τόσο την αισθητική εικόνα όσο και τη λειτουργικότητα του στόματος.
 • Ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και ασχολίες, με την ομιλία και την μάσηση να έχουν αποκατασταθεί ολοκληρωτικά.
 • Ακόμα, η αυτοπεποίθηση του ατόμου αυξάνεται, ενώ παράλληλα βελτιώνεται και η συνολική αισθητική του προσώπου του.
 • Στις περιπτώσεις που η έλλειψη δοντιών δημιουργεί πρόβλημα, οι μερικές οδοντοστοιχίες με εμφυτεύματα αποτελούν την ιδανική επιλογή.
Δείτε Περισσότερα

Σε Ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι Μερικές Οδοντοστοιχίες;

Οι μερικές οδοντοστοιχίες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, αναλόγως με τον τρόπο που συνδέονται με τα φυσικά δόντια που έχουν απομείνει:

1. Μερικές Οδοντοστοιχίες με Μεταλλικά Άγκιστρα

Πρόκειται για έναν τύπο οδοντοστοιχίας που έχει ενσωματωμένα ειδικά μεταλλικά άγκιστρα, τα οποία χρησιμεύουν στο να «αγκαλιάζουν» συγκεκριμένα εναπομείναντα δόντια. Έτσι, η οδοντοστοιχία συγκρατείται στη λειτουργική της θέση.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της οδοντοστοιχίας είναι η καλή συγκράτηση, το γεγονός ότι επιδέχεται επιδιόρθωση ή αναπροσαρμογή σε περίπτωση μεταγενέστερης απώλειας φυσικού δοντιού, καθώς και το προσιτό κόστος. Στα μειονεκτήματα ανήκει το γεγονός ότι τα μεταλλικά άγκιστρα είναι ορατά.

2. Μερικές Οδοντοστοιχίες με Συνδέσμους Ακριβείας

Ο συγκεκριμένος τύπος στηρίζεται σε κάποια δόντια με στεφάνες – θήκες με ειδικούς συνδέσμους ακριβείας.

Στα πλεονεκτήματα ανήκει το γεγονός ότι αποφεύγεται το άγχος του ασθενούς ότι η οδοντοστοιχία θα είναι ορατή. Επίσης, η προσαρμογή του ασθενή είναι ευκολότερη, ενώ οι οδοντοστοιχίες αυτές έχουν εξαιρετική σταθερότητα και αποτελούν μια αρτιότερη αισθητική λύση σε σχέση με κάποιες άλλες οδοντοστοιχίες. Ωστόσο, το μειονέκτημά τους είναι το κόστος.

Χειρουργός Οδοντίατρος - Προσθετολόγος

Dr. Πολύκαρπος Παπαναγιώτου

 • Απόφοιτος 2010 του Τufts University, Boston Massachusetts με 3ετή ειδίκευση στην Προσθετολογία.
 • Επιστημονικός συνεργάτης στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών μετά το 2010, στο τμήμα Προσθετικής Οδοντιατρικής.
 • Υποψήφιος PhD το 2015 στο τμήμα Προσθετικής Οδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών.
 • Διδακτορική διατριβή στον τομέα της Προσθετολογίας.
 • Από το 2011 διατηρεί ιδιωτικό οδοντιατρικό ιατρείο που εξειδικεύεται στην χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων και την προσθετική αποκατάστασή τους.
 • Ενεργός συμμετοχή σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Συνέδρια Προσθετικής με ομιλίες και παρουσιάσεις κλινικών περιστατικών.
 • Μέλος της Ευρωπαϊκής Προσθετικής Εταιρίας (ΕΡΑ) και της Ελληνικής Προσθετικής Εταιρίας.

Ποια Είναι η Διαδικασία Τοποθέτησης & Εφαρμογής τους

Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε συνολικά 4 με 5 συνεδρίες:

Συνεδρία 1η:

Πραγματοποιείται λήψη αρχικού αποτυπώματος άνω και κάτω γνάθου για την κατασκευή ατομικού δισκαρίου και την κατασκευή της προσωρινής αποκατάστασης.

Συνεδρία 2η:

Τελική παρασκευή (τρόχισμα) των δοντιών που είναι στηρίγματα (στην περίπτωση συνδέσμων ακριβείας). Έπειτα, ακολουθεί λήψη τελικού αποτυπώματος με το ατομικό δισκάριο που κατασκευάστηκε. Τέλος, γίνεται τοποθέτηση προσωρινών στεφάνων – θηκών στα δόντια στηρίγματα.

Συνεδρία 3η:

Γίνεται δοκιμή του μεταλλικού σκελετού, ώστε να δει ο Γναθοχειρουργός αν εφαρμόζεται καλά, και ακολούθως καταγραφές και επιλογή δοντιών οδοντοστοιχίας.

Συνεδρία 4η:

Πραγματοποιείται δοκιμή παρασκευασμένων στεφάνων με συνδέσμους ακριβείας που ακόμα δεν έχουν γυαλιστεί, καθώς και τελική δοκιμή της οδοντοστοιχίας και σύνταξη επιλεγμένων δοντιών.

Συνεδρία 5η:

Γίνεται αφαίρεση των προσωρινών στεφάνων, καθώς και τελική συγκόλληση στεφάνων με συνδέσμους ακριβείας. Ακόμη, γίνεται παράδοση στον ασθενή της κινητής μερικής οδοντοστοιχίας με σαφείς οδηγίες για τη σωστή χρήση. Τέλος, πραγματοποιείται επανεξέταση σε 1 εβδομάδα.

Ο ασθενής ίσως χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να συνηθίσει τις μερικές οδοντοστοιχίες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ασθενείς αφορούν την επαφή της γλώσσας με τα μεταλλικά στοιχεία στον ουρανίσκο, καθώς και στο εσωτερικό του στόματος κάτω από τους κοπτήρες. Συνήθως υπάρχει μια αρχική δυσκολία στην ομιλία, η οποία περνάει με την εξάσκηση. Μικροενοχλήσεις και πόνος σε συγκεκριμένα σημεία είναι αναμενόμενα και αντιμετωπίσιμα. Όλα τα συμπτώματα υποχωρούν με το χρόνο.

Μερικές Οδοντοστοιχίες: Γενικές Πληροφορίες που Πρέπει να Γνωρίζετε

Αρχικά, ο χρόνος κατασκευής μιας μερικής οδοντοστοιχίας είναι περίπου 2 με 3 εβδομάδες, προκειμένου να περάσει όλα τα στάδια κατασκευής και να γίνουν πολλές δοκιμές, ώστε να διασφαλιστεί η τελική επιτυχία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μερικές οδοντοστοιχίες δεν διαρκούν μια ζωή. Αντιθέτως, ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του 1 φορά το χρόνο, προκειμένου να δει εάν χρειάζονται κάποιες επιδιορθώσεις ή εάν είναι απαραίτητη η κατασκευή καινούργιων.

Η μακροχρόνια χρήση των μερικών οδοντοστοιχιών ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες βλάβες στα ούλα και τα δόντια. Πιο συγκεκριμένα, αν δεν απομακρύνονται με επιμέλεια οι τροφές, δηλαδή με σχολαστικό βούρτσισμα δοντιών και οδοντοστοιχιών, τότε τα δόντια χαλάνε. Επίσης, τα μικρόβια που αναπτύσσονται είναι πιθανό να επιβαρύνουν τα ούλα, προκαλώντας ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες. Ο έλεγχος του στόματος από τον οδοντίατρο τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο είναι αναγκαίος, προκειμένου να προταθεί ο σωστός τρόπος φροντίδας των δοντιών και να επιδιορθωθούν οι μερικές οδοντοστοιχίες αν αυτό είναι απαραίτητο.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες πρέπει να ξεπλένονται μετά από κάθε γεύμα με άφθονο νερό, ενώ ο ασθενής πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Ο καθαρισμός τους γίνεται με σαπούνι και μαλακή οδοντόβουρτσα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ