Skip to main content

Τι Είναι η Ακρορριζεκτομή & Ποια Είναι η Διαδικασία της Επέμβασης

Κατά την επέμβαση της ακρορριζεκτομής, ο Γναθοχειρουργός ανασηκώνει τα ούλα ώστε να αποκαλυφθεί το δόντι που παρουσιάζει τη φλεγμονή. Ακολούθως, αφαιρεί το μολυσμένο ιστό και ένα πολύ μικρό κομμάτι από την άκρη της ρίζας του δοντιού.

Στη συνέχεια, ο Γναθοχειρουργός τοποθετεί στην άκρη της ρίζας μια ποσότητα ειδικού υλικού ώστε αυτή να κλείσει. Αυτό το υλικό σφραγίζει ερμητικά το άκρο της ρίζας με σκοπό να αποφευχθεί η επιμόλυνση του ριζικού σωλήνα. Συγχρόνως, δίνει ερεθίσματα στα κύτταρα του οργανισμού για να δημιουργηθεί ξανά εκ νέου το οστό που έχει καταστραφεί.

Oralis Dental Center

Σύγχρονες, Άμεσες, Ελάχιστα Επεμβατικές & Χωρίς Πόνο Θεραπείες

Επέμβαση Ακρορριζεκτομής
Επέμβαση Ακρορριζεκτομής

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι βιοσυμβατό και αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ενσωματώνεται πλήρως με το δόντι, το οστό και τα ούλα. Η ονομασία του είναι MTA (Mineral Trioxide Aggregate και αξιοποιείται στην Οδοντιατρική για περισσότερα από 20 χρόνια με θαυμάσια αποτελέσματα.

Τέλος, όταν τοποθετηθεί το MTA, τοποθετούνται μερικά ράμματα στα ούλα, που συμβάλλουν στην επούλωση των ιστών. Το οστό γύρω από την άκρη της ρίζας επουλώνεται σταδιακά και ολοκληρωτικά μέσα σε μερικούς μόλις μήνες.

Πότε Υποβάλλεται ο Ασθενής στην Επέμβαση της Ακρορριζεκτομής

Η χειρουργική επέμβαση της ακρορριζεκτομής μας δίνει τη δυνατότητα να σώσουμε το δόντι του ασθενούς σε διάφορες περιπτώσεις.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν αλλά το πρόβλημα δεν φαίνεται στην ακτινογραφία, τότε μπορεί να υπάρχει ένα αρκετά μικρό κάταγμα. Αυτό ίσως δεν είχε εντοπιστεί στην μη χειρουργική ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Έτσι, εάν συμβεί αυτό, ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση ακρορριζεκτομής, όπου ο Γναθοχειρουργός θα εξετάσει τη ρίζα του δοντιού και θα βρει το πρόβλημα. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στη θεραπεία του.

Σε μερικές περιπτώσεις το δόντι ενός ασθενούς πάσχει από ενασβεστίωση, δηλαδή το ασβέστιο που συσσωρεύεται στο δόντι καθιστά το ριζικό κανάλι πολύ στενό. Όταν συμβαίνει αυτό, η στένωση δεν βοηθάει τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των δοντιών κατά την απονεύρωση και ο Γναθοχειρουργός δεν μπορεί να φτάσει ως το τέλος της ρίζας, για να την καθαριστεί και να εμφραχθεί σωστά. Οπότε, στην περίπτωση που το δόντι σας πάσχει από ενασβεστίωση, ο Γναθοχειρουργός σας μπορεί να κάνει μία χειρουργική επέμβαση ακρορριζεκτομής ώστε να σφραγίσει και να καθαρίσει το υπόλοιπο ριζικό κανάλι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα δόντι που έχει υποβληθεί σε απονεύρωση δεν χρειάζεται ξανά ενδοδοντική θεραπεία. Ωστόσο, συμβαίνει αρκετές φορές το δόντι να μην επουλώνεται και να αρχίσει να πονάει ξανά μετά από κάποιους μήνες, ή ακόμα και χρόνια μετά από μια επιτυχημένη θεραπεία. Όταν συμβαίνει αυτό, η χειρουργική επέμβαση ακρορριζεκτομής ενδείκνυται ώστε να σωθεί το δόντι του ασθενούς.

Η ακρορριζεκτομή ή αλλιώς εκτομή της άκρης της ρίζας του δοντιού είναι η πιο συνηθισμένη χειρουργική διαδικασία, στην οποία προχωρά ο έμπειρος Γναθοχειρουργός, όταν η λοίμωξη ή η φλεγμονή επιμένουν μετά από μια απονεύρωση.

Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD, DDS, PhD

  • Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Αθήνα.
  • Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Απόφοιτος Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Διδάκτωρ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού, «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», Αθήνα.
  • Εκπαιδευτής και εισηγητής για την Ελλάδα στην ισοελαστική, μη μεταλλική εμφυτευματολογία.
  • Συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
  • Κριτής (reviewer) επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Πόσο Επίπονη Είναι η Χειρουργική Επέμβαση της Ακρορριζεκτομής

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης της ακρορριζεκτομής χορηγείται στον ασθενή τοπικό αναισθητικό, κάτι που καθιστά τη διαδικασία απολύτως ανώδυνη. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα – κάτω του 5% – ο ασθενής να αισθανθεί ένα πολύ μικρό πρήξιμο τις ακόλουθες ημέρες, όσο επουλώνεται η τομή που έχει γίνει. Αυτή η ενόχληση είναι φυσιολογική και αναμενόμενη για κάθε χειρουργική διαδικασία.

Επίσης, ο Γναθοχειρουργός θα δώσει στον ασθενή τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει μετά την εγχείρηση. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν κανονικά στις καθημερινές ασχολίες τους την ίδια κιόλας ημέρα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ