Skip to main content

Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας – Απονεύρωσης Δοντιού: Τι Είναι & Πότε Είναι Απαραίτητη

Υπάρχει η πιθανότητα, αν και γενικά δεν είναι μεγάλη, ένα δόντι το οποίο έχει υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία – απονεύρωση να συνεχίσει να πονά, παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη θεραπεία.

Σε άλλες περιπτώσεις, το δόντι είναι πιθανό να ανταποκρίνεται στη θεραπεία αρχικά και να αρχίσει να πονά εκ νέου μήνες ή και χρόνια αργότερα. Η Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας – Απονεύρωσης Δοντιού κρίνεται απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας - Απονεύρωσης Δοντιού
Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας - Απονεύρωσης Δοντιού

Η πρώτη ενδοδοντική θεραπεία – απονεύρωση έγινε εξαιτίας του ότι ο μαλακός εσωτερικός ιστός του δοντιού, ο πολφός δηλαδή, είχε καταστραφεί.

Παρά το γεγονός ότι ο κατεστραμμένος οδοντικός πολφός αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με την έμφραξη των ριζικών σωλήνων του, είναι πιθανό ένα μικρό μέρος του δοντιού να παρέμεινε ζωντανό. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν νέα προβλήματα, όπως είναι ο πόνος, η φλεγμονή ,το οίδημα, το συρίγγιο, η κύστη και άλλα.

Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας - Απονεύρωσης Δοντιού: Ποιες Είναι οι Αιτίες που Δημιουργούν Ξανά Προβλήματα στο Δόντι

Ο ελλιπής καθαρισμός και η ελλιπής έμφραξη των ριζικών σωλήνων θεωρούνται βασικοί παράγοντες που προξενούν μετέπειτα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα. Προκειμένου να πετύχει η ενδοδοντική θεραπεία – απονεύρωση, είναι απαραίτητο ο ριζικός σωλήνας να καθαριστεί ολοκληρωτικά από τον πολφό και να εμφραχθεί σωστά με τα κατάλληλα υλικά. Ωστόσο, ορισμένοι ριζικοί σωλήνες είναι πολύ στενοί, ενασβεστιωμένοι ή έχουν μεγάλες κάμψεις, με αποτέλεσμα τα πολύ μικρά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό να μην μπορούν να φτάσουν έως το ακρορίζιο. 

Το αποτέλεσμα είναι, φυσικά, να παραμείνει ένα μέρος του πολφού δίχως να έχει αφαιρεθεί. Αυτή η παραμονή του πολφού προκαλεί πόνο και φλεγμονή στο οστό κάτω από τη ρίζα. Επίσης, ορισμένοι ριζικοί σωλήνες είναι πολύ μικροί κι αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους. Και πάλι, με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται φλεγμονή.

Το μικροσκόπιο θεωρείται απαραίτητο σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, ενώ παράλληλα, η γνώση, ο εξοπλισμός και η εμπειρία του ενδοδοντολόγου παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. 

Επιπροσθέτως, το τραύμα της μύλης ή της ρίζας του δοντιού είναι μια ακόμα αιτία που δημιουργεί συνθήκες για επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας – απονεύρωσης δοντιού. Είναι δυνατό κάποιο τραύμα να προκαλέσει κάταγμα στη ρίζα, να δημιουργήσει κάποια κύστη ή να συμβάλλει στην ανάπτυξη της λοίμωξης στην άκρη της ρίζας. 

Χειρουργός Οδοντίατρος - Ενδοδοντολόγος

Dr. Νάντια Ρεβαζισβίλη DDS

  • Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γεωργία. Το 2009 αποφοίτησε από το Κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας.
  • Το 2011 μετακόμισε στην Ελλάδα και δύο χρόνια αργότερα αναγνώρισε το πτυχίο της από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
  • Από το 2013 μέχρι και σήμερα διατελεί επιστημονικός συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Ενδοδοντίας.
  • Το 2019 εισήχθη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Παθολογία και Θεραπευτική Οδοντικών και Περιοδοντικών Ιστών» με ειδίκευση στην Ενδοδοντία.
  • Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συμμετάσχει ενεργά με παρουσιάσεις και ανακοινώσεις.

Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας - Απονεύρωσης Δοντιού: Ο Ρόλος του Ενδοδοντολόγου

Εδώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένας γενικός οδοντίατρος χωρίς την εξειδίκευση του ενδοδοντολόγου έχει, φυσικά, κάποια γνώση των διαδικασιών που είναι απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις. Όμως οι εξειδικευμένες ικανότητες και γνώσεις του ενδοδοντολόγου εγγυώνται καλύτερα και πιο ασφαλή αποτελέσματα.

Ο βασικός ρόλος του ενδοδοντολόγου είναι να σώζει δόντια. Φυσικά, κάθε οδοντίατρος εργάζεται ώστε να σώσει τα δόντια του ασθενούς. Ωστόσο, ο ενδοδοντολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος και διαθέτει τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό (μικροσκόπιο, άλλα ειδικά μηχανήματα και εργαλεία), ώστε μπορεί πολύ αποτελεσματικά να σώσει τα δόντια του ασθενούς με μικρές ή μεγάλες κύστεις, με προχωρημένη τερηδόνα, καθώς και να θεραπεύσει αποστήματα και δόντια με μεγάλη κινητικότητα.

Ακόμα, ένας έμπειρος ενδοδοντολόγος μπορεί να διαγνώσει να ανακουφίσει από τους πόνους του στόματος και του προσώπου, να εγχειρήσουν τον ασθενή όπου και όταν χρειάζεται, να λευκάνουν τα αποχρωματισμένα δόντια και να θεραπεύσουν τραυματισμούς δοντιών. Τέλος, οι ενδοδοντολόγοι είναι οι κατάλληλοι οδοντίατροι για να απομακρύνουν το “άρρωστο” ή κατεστραμμένο ιστό κάτω από το μικροσκόπιο και ακολούθως να καθαρίσουν και να γεμίσουν με γουταπέρκα όλους τους ριζικούς σωλήνες. Πρόκειται για τη διαδικασία της απονεύρωσης δοντιού. Στην περίπτωση που η ενδοδοντική θεραπεία πραγματοποιηθεί από έναν έμπειρο ενδοδοντολόγο, η πιθανότητα επιτυχίας της αγγίζει το 99%. Έτσι, οι πιθανότητες για επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας – απονεύρωσης δοντιού είναι, ουσιαστικά, σχεδόν μηδενικές.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ