Skip to main content

Ορθοδοντική Θεραπεία με Αόρατους Νάρθηκες – Αόρατα Σιδεράκια: Ίσια Δόντια Χωρίς Σιδεράκια

Οι αόρατοι νάρθηκες (μασελάκια) είναι ο τρόπος ώστε να ισιώσουν τα δόντια του ασθενούς χωρίς την ύπαρξη του παραδοσιακού μετάλλου ή των συρμάτων που συνήθως είναι απαραίτητα για τη μετατόπιση δοντιών στη νέα τους θέση.

Ουσιαστικά, χρησιμοποιούνται αφαιρούμενοι σχεδόν αόρατοι νάρθηκες οι οποίοι ισιώνουν σταδιακά τα δόντια και απαλλάσσουν τον ασθενή από την αντιαισθητική εμφάνιση των κλασσικών μεθόδων.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Ορθοδοντική Θεραπεία με Αόρατους Νάρθηκες - Αόρατα Σιδεράκια
Ορθοδοντική Θεραπεία με Αόρατους Νάρθηκες - Αόρατα Σιδεράκια

Οι αόρατοι νάρθηκες μοιάζουν λίγο με τα μασελάκια που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές για την προστασία των δοντιών του από ατυχήματα. Ωστόσο, είναι πολύ πιο λεπτοί, διάφανοι και λιγότερο ορατοί στο μάτι. Οι συγκεκριμένοι νάρθηκες είναι κατασκευασμένοι από διαυγές, ανθεκτικό, ιατρικά εγκεκριμένο, μη τοξικό πλαστικό και διαμορφώνονται εξατομικευμένα στις προσωπικές ανάγκες του κάθε ασθενούς. Αυτός είναι κι ο λόγος που ταιριάζουν απόλυτα στην μορφολογία των δοντιών του ασθενούς. Συγκριτικά με τα παραδοσιακά σιδεράκια, το συγκεκριμένο πλαστικό είναι τόσο διάφανο που μοιάζει με αόρατο όταν φοριέται κι έτσι κανένας δεν παρατηρεί ότι ο ασθενής βρίσκεται σε θεραπεία προκειμένου να ισιώσει τα δόντια του.

Οι αόρατοι νάρθηκες σχεδιάζονται πάνω σε τρισδιάστατη απεικόνιση του στόματος του ασθενούς σε υπολογιστή. Με ειδικό λογισμικό σχεδιάζονται με απόλυτη ακρίβεια οι μετακινήσεις των δοντιών, ενώ το σχέδιο θεραπείας δημιουργείται από εξειδικευμένο ορθοδοντικό μετά από ανάλυση του οδοντικού φραγμού του εκάστοτε ασθενούς. 

Οι αόρατοι νάρθηκες κατασκευάζονται από βιομηχανικής ποιότητας 3D εκτυπωτές. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους, μετακινούν σταδιακά τα δόντια του ασθενούς προκειμένου εκείνα να έρθουν στην κατάλληλη και ορθή θέση. Κάθε εβδομάδα ο ασθενείς λαμβάνει ένα νέο ζευγάρι διαφανών ναρθήκων για την άνω και την κάτω γνάθο, το οποίο βασίζεται στο έργο του προηγούμενου ζευγαριού και την πρόοδο που έχει γίνει. Έτσι, ακολουθείται και προοδεύει σταδιακά η ορθοδοντική θεραπεία. Η διάρκεια της συγκεκριμένης θεραπείας με αόρατους νάρθηκες εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κάθε περιπτώσεις και συνήθως είναι από 6 μήνες έως 2 έτη. Σε γενικές γραμμές πάντως, ο μέσος όρος της ορθοδοντικής θεραπείας είναι περίπου 12 με 14 μήνες. 

Οι διάφανοι νάρθηκες διαθέτουν εκπληκτικά υλικά και τεχνολογία αιχμής. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο σχεδιασμός του ορθοδοντικού παίζει καθοριστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα. Όταν ο ορθοδοντικός χαρτογραφεί σωστά τις κινήσεις των δοντιών του ασθενούς και ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες του, τότε η θεραπεία εξελίσσεται απολύτως ομαλά. 

Οδοντίατρος - Ορθοδοντικός

Dr. Κωνσταντίνος Τσιότρας

  • Απόφοιτος 2008 της Οδοντιατρικής Σχολής CAROL DAVILA του Βουκουρεστίου Ρουμανίας (πτυχίο DMD).
  • Ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού τίτλου ειδικότητας στην Ορθοδοντική και Οδοντοπροσωπική Ορθοπεδική (Msc) το 2011.
  • Συνεργασία με το Οδοντιατρικό Τμήμα της κλινικής της σχολής Ευελπίδων για την κάλυψη αναγκών του το διάστημα 2013-2014.
  • Από το 2020 διατηρεί ιδιωτικό οδοντιατρικό ιατρείο στα νότια προάστια με αποκλειστικό αντικείμενο την ορθοδοντική αισθητική αποκατάσταση.
  • Μέλος της Εταιρίας Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Έρευνας και της Ορθοδοντικής Εταιρίας Ελλάδος.

Ορθοδοντική Θεραπεία με Αόρατους Νάρθηκες - Αόρατα Σιδεράκια: Ποια Είναι τα Πλεονεκτήματα

Αρχικά, ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι οι νάρθηκες είναι σχεδόν αόρατοι. Πρόκειται για μια διακριτική θεραπεία, κατά την οποία ο ασθενής μπορεί να διορθώσει και να ισιώσει τα δόντια του χωρίς να είναι εμφανές στους υπόλοιπους ότι φορά ορθοδοντική κατασκευή. Ακόμα, φοριούνται εύκολα με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να τρώει και να πίνει άντε αυτά που θέλει κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Επίσης, οι διάφανοι νάρθηκες είναι άνετοι στη χρήση, καθώς δεν υπάρχουν ούτε μεταλλικά στηρίγματα ούτε σύρματα που να προκαλούν ερεθισμό στο στόμα και τα ούλα, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια. Με αυτόν τον τρόπο η θεραπεία γίνεται πολύ πιο εύκολη, καθώς ο ασθενής περνάει και λιγότερο χρόνο στην καρέκλα του ορθοδοντικού για τυχόν προσαρμογές. 

Πολύ σημαντικό είναι και το ότι υπάρχει μεγάλη ευκολία στον καθαρισμό. Τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια δυσχεραίνουν το νήμα και εμποδίζουν το σωστό βούρτσισμα, κάτι που είναι πιθανό να δημιουργήσει αντιαισθητικά σημάδια στα δόντια και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και φθορά. Το γεγονός ότι οι διάφανοι νάρθηκες είναι αφαιρούμενοι δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να βουρτσίζει τα δόντια του και να περνά το νήμα κανονικά, διευκολύνοντας έτσι τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.

Επιπλέον, υπάρχει ελαχιστοποίηση κινδύνου, καθώς προκειμένου να μετατοπιστούν τα δόντια είναι απαραίτητο να ασκηθεί δύναμη. Έτσι, ένα βασικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από τις υπερβολικές δυνάμεις είναι η απορρόφηση της ρίζας ενός δοντιού κι ενδεχομένως η απώλειά του. Επειδή οι δυνάμεις που ασκούνται από τους αόρατους νάρθηκες είναι πιο βαθμιαίες και απαλές, η συγκεκριμένη ορθοδοντική θεραπεία ελαχιστοποιεί την πιθανότητα πρόκλησης προβλημάτων στη ρίζα του δοντιού.

Τέλος, όταν τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια αφαιρούνται, είναι πιθανό να προκληθεί και αφαίρεση μέρους του σμάλτου των δοντιών. Επειδή οι αόρατοι νάρθηκες δεν απαιτούν τη χρήση μεταλλικών αγκυλών στα δόντια ούτε ορθοδοντική κόλλα, δεν προκαλούνται προβλήματα στο σμάλτο. 

Ενδεικτικά Πριν και Μετά

Δείτε Όλα Τα Πριν & Μετά

Ορθοδοντική Θεραπεία με Αόρατους Νάρθηκες - Αόρατα Σιδεράκια: Η πιο Αποτελεσματική Ορθοδοντική Θεραπεία

Αρχικά, στο πρώτο ραντεβού με τον ορθοδοντικό σκανάρεται το στόμα του ασθενούς με τη χρήση του εξελιγμένου ενδοστοματικού scanner και πραγματοποιείται μια ψηφιακή ορθοδοντική απεικόνιση ώστε ο ασθενής να γνωρίζει εκ των προτέρων το πώς θα είναι το χαμόγελό του με την ολοκλήρωση της θεραπείας. Μέσω αυτής της μεθόδου μετριέται με απόλυτη ακρίβεια το πλάτος των δοντιών, το εύρος του οδοντικού τόξου, η απόσταση μεταξύ των κυνοδόντων, καθώς επίσης μελετάται και η σύγκλειση. 

Οι αόρατοι νάρθηκες είναι η πιο αποτελεσματική ορθοδοντική θεραπεία για την άριστη αισθητική και λειτουργική διευθέτηση των δοντιών. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη θεραπευτική διαδικασία. Προκειμένου να δημιουργηθεί η σειρά των προσαρμοσμένων ναρθήκων του ασθενούς, χρησιμοποιείται ψηφιακός σαρωτής τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος συλλαμβάνει εικόνες των δοντιών και των σαγονιών του ασθενούς. Στη συνέχεια δημιουργεί τρισδιάστατες οδοντικές εικόνες σε άμεσο χρονικό διάστημα. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο ασθενής μπορεί να δει το πώς θα φαίνονται τα δόντια του κατά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας. 

Οι διάφανοι νάρθηκες πρέπει να χρησιμοποιούνται για 1 εβδομάδα κι έπειτα να γίνεται αντικατάσταση με το επόμενο ζευγάρι. Αυτό συμβαίνει γιατί η μετακίνηση των δοντιών πρέπει να γίνεται με απαλό και αργό ρυθμό, ώστε να μην προκληθεί συρρίκνωση των ριζών. Επειδή η μετατόπιση πραγματοποιείται βαθμιαία και χωρίς ένταση, η θεραπεία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται δίχως ενοχλήσεις. Ο ασθενής είναι πιθανό να νιώσει ένα ελαφρύ τράβηγμα κατά την αλλαγή με το επόμενο ζευγάρι ναρθήκων, ωστόσο αυτό αποτελεί σημάδι ότι τα δόντια μετατοπίζονται σωστά. 

Είναι πιθανό να υπάρξει προσωρινή αλλαγή στην ομιλία του ασθενούς στα αρχικά στάδια, μέχρις ότου να συνηθίσει τους αόρατους νάρθηκες. Αυτό συνήθως υποχωρεί μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Το βασικό πλεονέκτημα των αόρατων ναρθήκων είναι ότι ο ασθενής μπορεί να συνεχίζει να τρώει κανονικά όλα τα φαγητά δίχως να κάνει αλλαγές στη διατροφή του. Ωστόσο, δεν πρέπει να φορά τους αόρατους νάρθηκες όταν τρώει ή πίνει οτιδήποτε άλλο εκτός από κρύο νερό, καθώς είναι εύκολο να υποστούν παραμόρφωση λόγω της θερμότητας. Οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και οξύ μπορεί να καθίσει στα δόντια κάτω από τους νάρθηκες αποτρέποντας το φυσικό σάλιο να καταπολεμήσει τα βακτήρια.

Σε γενικές γραμμές, η πρόοδος της θεραπείας του ασθενούς πρέπει να ελέγχεται κάθε 1,5 με 2 μήνες ώστε ο ασθενής να λαμβάνει και τα νέα ζευγάρια των ναρθήκων. Συνήθως παραδίδονται 6-8 ζευγάρια κάθε φορά. Για να διατηρηθεί σταθερό το αποτέλεσμα μετά από οποιαδήποτε ορθοδοντική θεραπεία, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί κάποιο μέσο διατήρησης των δοντιών στη νέα κατάσταση. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος τα δόντια να μετατοπιστούν ξανά προς τις παλιές τους θέσεις.

Έτσι, εφαρμόζονται 2 διαφορετικοί τύποι συγκρατηρίων στους ασθενείς, που λειτουργούν ως στάνταρ. Ο πρώτος είναι ένας σταθερός συγκρατητήρας ο οποίος αποτελείται από ένα λεπτό σύρμα που στερεώνεται πίσω από τα μπροστινά δόντια. Ο άλλος είναι ένας αφαιρούμενος συγκρατητήρας “ύπνου” θυμίζει εμφανισιακά του αόρατους νάρθηκες και φοριέται για 2 νύχτες την εβδομάδα. 

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζει ο ασθενής ότι το κάπνισμα δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς υπάρχει κίνδυνος κηλίδωσης ή αποχρωματισμού των αόρατων ναρθήκων. Επίσης, εάν ο ασθενής καπνίζει φορώντας τους νάρθηκες, υπάρχει η περίπτωση να προκληθεί κακοσμία του στόματος σε συνδυασμό με βλάβες στα ούλα και τα δόντια. 

Συνολικά, η επιλογή του κατάλληλου ορθοδοντικού ο οποίος θα είναι πλήρως καταρτισμένος και θα έχει μακροχρόνια εμπειρία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματική έκβαση της ορθοδοντικής θεραπείας με αόρατους νάρθηκες

Η τελική ρύθμιση του σχεδίου πρέπει να πραγματοποιηθεί από τον ειδικό ορθοδοντικό που έχει αναλάβει τον ασθενή. Η χρήση μη εγκεκριμένων ορθοδοντικών συσκευών για να “ισιώσουν” τα δόντια και ο σχεδιασμός της θεραπείας από μη εξειδικευμένους επιστήμονες δεν αποτελεί την κατάλληλη και ασφαλή λύση. 

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ