ORALIS ΜΑΡΟΥΣΙ
Χατζηαντωνίου 11,
Μαρούσι 151 24
Ο τακτικός έλεγχος στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξη της στοματικής τους υγείας. Οι γονείς κατατοπίζονται διεξοδικά για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μελλοντικά και τις προληπτικές ενέργειες που ίσως χρειαστούν.
Κατά την πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, γίνεται αξιολόγηση της οδοντικής ανάπτυξης του παιδιού και παρέχονται πληροφορίες στους γονείς σχετικά με τη διάπλαση και την ανατολή των δοντιών, τη σωστή στοματική υγιεινή που πρέπει να ακολουθείται, τους λόγους που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα, καθώς και τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για αυτές τις παθήσεις.
Η πρώτη φθορίωση συνήθως αρχίζει γύρω στην ηλικία των 1,5 με 2 ετών και το παιδί μπαίνει σε ένα πρόγραμμα ελέγχων για την πρόληψη όλων των προβλημάτων στο στόμα. Είναι γνωστό ότι η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία.
Στην στοματική κοιλότητα υπάρχει μια μεγάλη πληθώρα βακτηρίων, γνωστή ως οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η συσσώρευση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση τερηδόνας ή ουλίτιδας. Τα μαύρα στίγματα στα δόντια των παιδιών συνήθως σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Αυτά εμφανίζονται λόγω της συνύπαρξης παραγόντων, όπως το σάλιο, τα βακτήρια του στόματος και η διατροφή.
Η αντιμετώπιση των σκουρόχρωμων κηλίδων περιλαμβάνει τον καθαρισμό των δοντιών από τον παιδοδοντίατρο. Ο καθαρισμός δοντιών πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας και σφραγισμάτων, ο παιδοδοντίατρος μπορεί να προτείνει φθορίωση κάθε 3 μήνες.
Τα προληπτικά σφραγίσματα δοντιών σε παιδιά είναι μια επανορθωτική εργασία που αντικαθιστά το χαμένο μέρος ενός δοντιού. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο παιδοδοντίατρος γεμίζει την «τρύπα» ή την «κοιλότητα» που έχει δημιουργηθεί στο δόντι, χρησιμοποιώντας υλικά σφραγίσματος.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια οδοντικής ουσίας στην επιφάνεια του δοντιού. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η τερηδόνα, μια πάθηση που προκαλεί την αποσύνθεση των δοντιών. Επιπλέον, η απώλεια οδοντικής ουσίας μπορεί να συμβεί λόγω τραυμάτων, κάτι που συχνά συμβαίνει σε παιδιά.
Η μερική απονεύρωση – πολφοτομή είναι μια ειδική μορφή απονεύρωσης που εφαρμόζεται σε δόντια παιδιών. Συγκεκριμένα, αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται στους νεογιλούς γομφίους, δηλαδή στους τραπεζίτες των παιδιών.
Συνήθως, αποφεύγεται η κλασσική διαδικασία απονεύρωσης που εφαρμόζεται σε ενήλικες, διότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που την καθιστούν δύσκολο για τα παιδιά, όπως το γεγονός ότι είναι επώδυνη και χρονοβόρα για αυτά, και παράλληλα απαιτούνται τουλάχιστον 2 ή/και παραπάνω επισκέψεις στον οδοντογιατρό.
Ένα μηχάνημα διατήρησης χώρου είναι μια μικρή ειδική συσκευή που κατασκευάζεται στο εργαστήριο και τοποθετείται στο κενό που δημιουργείται μετά την εξαγωγή του παιδικού δοντιού: