Σφράγισμα Δοντιού: Τι Είναι
Σφράγισμα δοντιού είναι η επανορθωτική εργασία με την οποία αντικαθίσταται το τμήμα του δοντιού που έχει χαθεί. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος “γεμίζει” με συγκεκριμένα υλικά σφραγίσματος την “τρύπα” ή την “κοιλότητα” που υπάρχει στο δόντι μετά την απώλεια ενός μέρους του.
Η συχνότερη αιτία από την οποία προκύπτει η απώλεια οδοντικής ουσίας (τρύπα ή κοιλότητα) στην επιφάνεια του δοντιού είναι η τερηδόνα. Επίσης, συχνά ενδέχεται να χαθεί ένα τμήμα του δοντιού εξαιτίας κάποιου τραύματος, κάτι που συμβαίνει κατά κύριο λόγο σε μικρότερες ηλικίες.
Oralis Dental Center
Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο
Σφράγισμα Δοντιού: Ποια Είναι η Διαδικασία
Όσον αφορά την τερηδόνα, είναι αποτέλεσμα της επίδρασης συγκεκριμένων μικροβίων στο δόντι, τα οποία ζουν και βρίσκονται μέσα στο στόμα. Όταν το άτομο τρέφεται, στη συνέχεια ο οργανισμός του αποβάλλει τα κατάλοιπα. Με παρόμοιο τρόπο δρουν και τα μικρόβια της τερηδόνας.
Τα συγκεκριμένα μικρόβια τρέφονται με τα υπολείμματα των τροφών (πλάκα) και προτιμούν ιδιαίτερα τα σάκχαρα και τα γαλακτοκομικά. Τα μικρόβια μετά τη χώνεψή τους αφήνουν κάποια κατάλοιπα, τα οξέα. Τα οξέα μένουν πάνω στο δόντι και σταδιακά το διαβρώνουν.
Η τερηδόνα είναι μια νόσος που “τρώει” τα δόντια. Στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τότε προκαλεί μόνιμη ζημιά στο δόντι. Ουσιαστικά, η τερηδόνα “σκάβει” το δόντι και σχηματίζει μια τρύπα με το πέρασμα του χρόνου, που συνήθως είτε έχει τη μορφή μιας μικρής κοιλότητας, είτε επεκτείνεται σε τέτοιο βαθμό, που απουσιάζει ακόμα και το μισό μέρος του δοντιού. Το κομμάτι που λείπει είναι αδύνατο να αναπληρωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το δόντι χρειάζεται άμεσα σφράγισμα.
Με το σφράγισμα δοντιού, η έμπειρη ιατρική μας ομάδα έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει το χαμένο τμήμα του δοντιού, εφόσον αρχικά καθαρίσει την περιοχή που θα εφαρμοστεί το σφράγισμα από την τερηδόνα. Όταν αφαιρεθούν ολοκληρωτικά με τον τροχό οι “μαύροι” οδοντικοί ιστοί που έχουν τερηδόνα από την κοιλότητα – τρύπα του δοντιού, ακολουθεί η τοποθέτηση του εμφρακτικού υλικού. Έτσι, ολοκληρώνεται και η διαδικασία της αισθητικής και λειτουργικής αποκατάστασης ενός δοντιού με τερηδόνα.
Ποια Είναι τα Είδη Σφραγισμάτων Δοντιού
1. Μαύρο Σφράγισμα Δοντιού
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολλοί θέτουν στο προσκήνιο την τοξικότητα του οδοντιατρικού αμαλγάματος, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο υδράργυρος απελευθερώνεται με τη μορφή ατμού από τις εμφράξεις των δοντιών. Αυτή η συνθήκη είναι πιθανό να προκαλέσει μόλυνση στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπροσθέτως, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα, χωρίς καμία να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο υδράργυρος, ο οποίος απελευθερώνεται από το σφράγισμα δοντιού είναι τοξικός και βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό.
Έτσι, μέχρι τώρα το οδοντιατρικό αμάλγαμα θεωρείται ένα ασφαλές υλικό κατασκευής σφραγισμάτων δοντιού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται από τους οδοντιάτρους. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο περισσότερος υδράργυρος απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης του σφραγίσματος αμαλγάματος, κάτι το οποίο καθιστά την προσοχή και την δεξιοτεχνία του οδοντιάτρου απαραίτητες.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η χρήση του αμαλγάματος από τους οδοντιάτρους έχει περιοριστεί και εξακολουθεί να περιορίζεται, ενώ είναι πολύ πιθανό η χρήση του σταδιακά να σταματήσει ολοκληρωτικά. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας ορισμένων μειονεκτημάτων του αμαλγάματος ως υλικό.
Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα
Τα Μειονεκτήματα του Αμαλγάματος:
- Το χρώμα του αμαλγάματος δεν ταιριάζει με το χρώμα των φυσικών δοντιών, κάτι που αποτελεί μειονέκτημα από αισθητική άποψη.
- Το αμάλγαμα είναι ένα υλικό το οποίο δεν “κολλάει” στην οδοντική ουσία. Συγκρατείται με μηχανικό τρόπο στην κοιλότητα που δημιουργεί ο οδοντίατρος. Έτσι, είναι πιθανό να χρειάζεται να αφαιρεθεί αρκετή οδοντική ουσία ώστε να αποκτήσει η αντίστοιχη κοιλότητα ένα ικανοποιητικό σχήμα και να συγκρατηθεί το σφράγισμα αμαλγάματος στο δόντι.
- Το συγκεκριμένο υλικό, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό, δεν παρουσιάζει μεγάλη ελαστικότητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων, στην περίπτωση που το δόντι επανατερηδονιστεί, συνήθως το συγκεκριμένο δόντι σπάει και το σφράγισμα παραμένει στη θέση του. Το επιθυμητό αποτέλεσμα στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν να σπάσει το σφράγισμα δοντιού και όχι το ίδιο το δόντι.
- Με το πέρασμα των χρόνων, παρατηρείται ο αποχρωματισμός και το “μαύρισμα” του δοντιού / οδοντικών ιστών που περιβάλλουν το σφράγισμα αμαλγάματος.
- Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες που έχουν γίνει δεν αποδεικνύουν την τοξικότητα του αμαλγάματος, ορισμένοι ασθενείς εκδηλώνουν αλλεργία στον υδράργυρο.
Τα Πλεονεκτήματα του Αμαλγάματος:
- Το ανθεκτικό του υλικό, το οποίο προσφέρει μεγάλο χρόνο ζωής στο στόμα του ασθενούς.
- Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι ανθεκτικό στην υγρασία. Αυτό καθιστά δυνατή τη χρήση του σε κοιλότητες / τρύπες που εκτείνονται υποουλικά και δεν θα ήταν δυνατή η αποκατάστασή τους με ένα λευκό σφράγισμα.
Μαύρο Σφράγισμα Δοντιού: Ποια Είναι η Διαδικασία της Αντικατάστασής του
Μετά την τοπική αναισθησία, η οποία πραγματοποιείται εφόσον είναι απαραίτητο, ακολουθεί η τοποθέτηση του ελαστικού απομονωτήρα. Πρόκειται για ένα ειδικό λάστιχο, το οποίο απομονώνει το δόντι από το υπόλοιπο στόμα, ώστε το πεδίο εργασίας του οδοντίατρου να είναι μόνο το συγκεκριμένο δόντι.
Αυτή η απομόνωση είναι σημαντική, γιατί με αυτόν τον τρόπο μειώνονται και οι πιθανότητες ο ασθενής να αναπνεύσει ή να εισροφήσει τους υδρατμούς του υδράργυρου, οι οποίοι απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο οδοντίατρος πρέπει να κόβει κομμάτια το σφράγισμα και να τα πετάει, και όχι να τροχίζει σταδιακά το σφράγισμα. Έτσι, παράγονται λιγότεροι υδρατμοί υδραργύρου στο στόμα.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αφαίρεσης του σφραγίσματος δοντιού με αμάλγαμα, ο οδοντίατρος ξεπλένει τόσο επάνω όσο και κάτω από το λάστιχο του απομονωτήρα, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν καθόλου υπολείμματα αμαλγάματος. Έπειτα, αφαιρείται ο απομονωτήρας, ώστε ο ασθενής να ξεπλύνει το στόμα του.
Στη συνέχεια, ακολουθεί η τυπική διαδικασία εφαρμογής ενός κοινού σφραγίσματος ρητίνης. Η συγκεκριμένη τεχνική της αντικατάστασης του σφραγίσματος δοντιού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλη δεξιοτεχνία.
2. Λευκό Σφράγισμα Δοντιού
Η σύνθετη ρητίνη είναι ένα πολυμερές υλικό. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου σφραγίσματος δοντιού είναι η αισθητική του, καθώς είναι ίδιο με τα φυσικά δόντια του στόματος. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους, δεν απαιτείται να αφαιρεθεί πολύς οδοντικός ιστός, γιατί η συγκράτηση στο δόντι πραγματοποιείται με συγκολλητικούς παράγοντες (κόλλα).
Μετά την ολοκλήρωση ενός λευκού σφραγίσματος, ο ασθενής μπορεί να τραφεί αμέσως, εφόσον φυσικά περάσει η επίδραση της τοπικής αναισθησίας, προκειμένου να μην τραυματιστεί εσωτερικά ο βλεννογόνος στα μάγουλα, εξαιτίας της έλλειψης της αίσθησης.
Σε περίπτωση που κάποιο τμήμα του λευκού σφραγίσματος σπάσει, ο οδοντίατρος μπορεί να επισκευάσει μόνο το σπασμένο σημείου του λευκού σημείου δίχως να απαιτείται να τροχιστεί όλη η παλιά έμφραξη. Επίσης, αναλόγως με την ικανότητα του οδοντίατρου και την τεχνική που θα επιλέξει, είναι δυνατό με το λευκό σφράγισμα να αποδοθεί μια πανομοιότυπη μορφολογία του φυσικού δοντιού.
Τα μειονεκτήματα του λευκού σφραγίσματος δοντιού είναι λίγα και κυρίως αφορούν τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασία από τον οδοντίατρο. Επίσης, δεν είναι τόσο ανθεκτικά όσο τα μαύρα σφραγίσματα. Όμως, σε κάθε περίπτωση τα λευκά σφραγίσματα είναι πιο φιλικά στο δόντι, καθώς είναι βιοσυμβατά και σπάνια προκαλούν νέκρωση πολφού.
Ποια Είναι η Διαδικασία του Λευκού Σφραγίσματος Δοντιού
Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί τοπική αναισθησία στην περιοχή του τερηδονισμέου δοντιού, προκειμένου ο ασθενής να μην νιώθει τον πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασία του λευκού σφραγίσματος δοντιού. Έπειτα, πραγματοποιείται εκτροχισμός του δοντιού και γίνεται επίσης αφαίρεση των τερηδονισμένων οδοντικών ιστών.
Όταν το τμήμα που έχει απομείνει στην οδοντική κοιλότητα είναι καθαρό, πραγματοποιείται το “χτίσιμο” του δοντιού. Αναλόγως την έκταση και τη μορφή του οδοντικού ελλείμματος, τοποθετείται στο δόντι ένα ειδικό μεταλλικό τοίχωμα. Αυτό λειτουργεί ως καλούπι και διευκολύνει τον οδοντίατρο στην ανασύσταση του δοντιού. Ακολούθως, στο δόντι προσαρμόζεται ένα αδροποιητικός παράγοντας που προετοιμάζει το δόντι να δεχτεί την ειδική “κόλλα”. Στη συνέχεια, τοποθετείται στο δόντι ο συγκολλητικός παράγοντας που λειτουργει ως σύνδεσμος ανάμεσα στο δόντι και στο υλικό της σύνθετης ρητίνης. Η κόλλα που έχει χρησιμοποιηθεί εισχωρεί στην οδοντίνη και διασφαλίζει μελλοντική συγκράτηση του λευκού σφραγίσματος δοντιού.
Έπειτα, ξεκινά σταδιακά η διαστρωμάτωση του υλικού σφραγίσματος, δηλαδή της σύνθετης ρητίνης. Διαμορφώνεται η μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών ή η παρειακή / υπερώια επιφάνεια των πρόσθιων δοντιών. Κάθε στρώμα υλικού σκληραίνει με μια ειδική λάμπα πολυμερισμού και το υλικό του σφραγίσματος σταθεροποιείται στη θέση του. Όταν ολοκληρωθεί η ανασύσταση του δοντιού, το σφράγισμα λειαίνεται και προσαρμόζεται, ώστε ο ασθενής να μπορεί να φάει κανονικά και να κλείνει το στόμα του χωρίς ενόχληση.
Σφράγισμα Δοντιού & Πόνος: Πόσο Πονάει η Διαδικασία
Η διαδικασία του σφραγίσματος δεν πονάει, κυρίως γιατί ο οδοντίατρος από την αρχή της διαδικασίας πραγματοποιεί τοπική αναισθησία, ώστε να μην νιώθει ο ασθενής τον πόνο. Σε ορισμένα περιστατικά που παρουσιάζουν βαθιά τερηδόνα τα δόντια, είναι δυνατόν μετά το πέρας της τοπικής αναισθησίας να υπάρχει μια ευαισθησία στο δόντι που έχει θεραπευτεί.
Ωστόσο, η ευαισθησία που προκύπτει είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχωρεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Σφράγισμα Δοντιού: Πόσο Διαρκεί το Τελικό Αποτέλεσμα
1. Η στοματική υγιεινή του ασθενούς: Ένας ασθενής ο οποίος περιποιείται και βουρτσίζει συχνά και σωστά τα δόντια του έχει περισσότερες πιθανότητες τα σφραγίσματά του να διαρκέσουν περισσότερο.
2. Η έκταση του σφραγίσματος: Ένα μικρό σφράγισμα συνήθως διατηρείται υγίες στο στόμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με μια μεγάλη έμφραξη.
3. Το εμφρακτικό υλικό: Πρόκειται για το υλικό που χρησιμοποίησε ο οδοντίατρος ώστε να πραγματοποιήσει το σφράγισμα δοντιού. Ένα ποιοτικό υλικό έχει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.
4. Η διατροφή του ασθενούς: Ένας ασθενείς που αποφεύγει τα γλυκιά εξασφαλίζει τη διατήρηση της στοματικής του υγείας.
Πότε & Γιατί Πρέπει να Αντικατασταθεί ένα Σφράγισμα Δοντιού:
- Όταν σπάσει ή αποκολληθεί τμήμα του σφραγίσματος. Σε αυτήν την περίπτωση το δόντι δεν γίνεται να παραμείνει εκτεθειμένο μέσα στο στόμα του ασθενούς.
- Όταν σπάσει τμήμα του δοντιού.
- Όταν το σφράγισμα δεν έχει πλέον καλό σημείο επαφής με τα παρακείμενα δόντια. Τότε οι τροφές αθροίζονται στα μεσοδόντια διαστήματα.
- Όταν ένα δόντι πονάει.
- Όταν τα όρια ενός λευκού σφραγίσματος αρχίζουν και χρωματίζονται.
Πόσο Κοστίζει ένα Σφράγισμα Δοντιού
Οι Παράγοντες που Καθορίζουν το Κόστος ενός Σφραγίσματος Είναι οι εξής:
- Το μέγεθος και η έκταση της τερηδονικής κοιλότητας. Ένα σφράγισμα που γίνεται σε ένα δόντι από το οποίο λείπουν πολλά τοιχώματα χρειάζεται περισσότερο υλικό σφραγίσματος.
- Η θέση του δοντιού. Ένα δόντι που βρίσκεται στην πρόσθια περιοχή έχει μεγαλύτερες αισθητικές απαιτήσεις και περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με ένα δόντι που βρίσκεται στην πίσω περιοχή του στόματος.
- Η ποιότητα του υλικού. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία υλικών για την πραγματοποίηση ενός σφραγίσματος δοντιού. Η επιλογή του υλικού από τον οδοντίατρο επηρεάζει το τελικό κόστος.