Skip to main content

Ερυθροπλακία: Τι Είναι

Η ερυθροπλακία είναι στις περισσότερες ίσως περιπτώσεις ασυμπτωματική νόσος. Εμφανίζει αλλοιώσεις, δηλαδή ερυθρή πλάκα με σαφή όρια και λεία επιφάνεια, στο εσωτερικό του στόματος. Εάν η ερυθροπλακία αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να μετατραπεί σε κακοήθη κατάσταση, καθώς ανήκει στις προκαρκινικές ασθένειες του στόματος.

Τα αίτια δημιουργίας της ερυθροπλακίας είναι ακόμα άγνωστα, αν και είναι πιθανό να προκαλείται από το υπερβολικό κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση ποτού. Η ερυθροπλακία προσβάλλει κυρίως τους άντρες και ιδιαίτερα άτομα ηλικίας 60 με 70 ετών.

Oralis Dental Center

Πρόληψη, Έγκαιρη Διάγνωση & Θεραπεία Σώζουν Ζωές

Ερυθροπλακία
Ερυθροπλακία

Ερυθροπλακία: Πώς Εντοπίζεται

Η ερυθροπλακία εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στο έδαφος του στόματος, στη μαλακή υπερώα και στην παρειά. Η ερυθροπλακία είναι πιθανό να σχετιστεί και με λευκές περιοχές, προκαλώντας ερυθρολευκοπλακία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ερυθροπλακία εμφανίζεται με τη μορφή αλλοίωσης πάνω στην εσωτερική επιφάνεια του στόματος και κυρίως στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας, στα χείλη και την κάτω επιφάνεια της γλώσσας, τα μάγουλα και την πίσω πλευρά της υπερώας. Η όψη της είναι γυαλιστερή και θυμίζει βελούδο, ενώ η σύστασή της είναι μαλακή και το μέγεθος των αλλοιώσεων ποικίλει.

Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD, DDS, PhD

  • Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Αθήνα.
  • Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Απόφοιτος Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Διδάκτωρ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού, «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», Αθήνα.
  • Εκπαιδευτής και εισηγητής για την Ελλάδα στην ισοελαστική, μη μεταλλική εμφυτευματολογία.
  • Συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
  • Κριτής (reviewer) επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ερυθροπλακία: Ποια Είναι η Διάγνωση & η Αντιμετώπιση

Η διάγνωση για ερυθροπλακία πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την κλινική εικόνα του ασθενούς. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί με κυτταρολογική εξέταση κι έπειτα να γίνει απόξεση. Το καλύτερο είναι να γίνει και βιοψία.

Ο στοματικός γναθοχειρουργός αφαιρεί τις βλάβες χειρουργικά ακόμα και μέσα σε υγιείς ιστούς. Η επιπλέον παρακολούθηση του ασθενούς είναι απαραίτητη. Η διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται σε 3 περίπου ημέρες.

Close Menu
ΑΘΗΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ