Skip to main content

Τι Είναι ο Χαλινός Στόματος

Οι χαλινοί του στόματος είναι μορφώματα φυσιολογικά που είναι σχηματισμένα στο στόμα. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν είναι μικρότερα από το συνηθισμένο, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν προδιάθεση για περιοδοντική νόσο και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Γενικά, παρουσιάζονται σε σημαντική συχνότητα στους ανθρώπους, κατά κύριο λόγο από την προεφηβική ηλικία.

Οι βραχείς χαλινοί δυσκολεύουν τις κινήσεις τους στόματος, την ομιλία, καθώς και την άρθρωση. Υπάρχει ο χαλινός της γλώσσας, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της, ο χαλινός του άνω χείλους και κάτω χείλους.

Oralis Dental Center

Σύγχρονες, Άμεσες, Ελάχιστα Επεμβατικές & Χωρίς Πόνο Θεραπείες

Επέμβαση Εκτομής Χαλινού
Επέμβαση Εκτομής Χαλινού

Πότε Πραγματοποιείται η Χαλινεκτομή

  • Όταν υπάρχει βραχύς χαλινός που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του στόματος.
  • Όταν εμποδίζει ο χαλινός την τοποθέτηση μιας οδοντοστοιχίας.
  • Για αισθητικούς λόγους.

Πώς Πραγματοποιείται η Χαλινεκτομή

Οι βραχείς χαλινοί αντιμετωπίζονται είτε με Διοδικό Laser είτε με Χειρουργική επέμβαση. Η κλινική τους εικόνα και η κατηγορία στην οποία ανήκουν καθορίζει και την επιλογή του τρόπου επέμβασης και θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Διοδικό Laser: Πρόκειται για μια πολύ σύντομη επέμβαση, 2-3 λεπτών, που γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι σχεδόν αναίμακτη χωρίς την ανάγκη για ράμματα. Δεν υπάρχει πόνος μετά τη θεραπεία και η επούλωση επέρχεται μετά από λίγες μέρες χωρίς να αφήνει ουλές.
  2. Χειρουργική επέμβαση: Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στον χώρο του Oralis Dental Center. Επουλώνεται πλήρως σε λίγες μέρες χωρίς να αφήνει ουλές. Μόλις γίνει αναισθησία στην περιοχή, ακολουθεί η εκτομή του χαλινού, μια διαδικασία που είναι απολύτως ανώδυνη και συνήθως διαρκεί μόλις 10 λεπτά.

 

Αμέσως μετά το πέρας της επέμβασης μπορεί να παρουσιαστεί ένα μικρό εξωτερικό πρήξιμο στο άνω χείλος ή κάτω από τη γλώσσα (παίζει ρόλο το σημείο πάνω στο οποίο έχει εμφανιστεί η νόσος)  και ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί μια μικρή δυσφορία. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανό να χειροτερέψουν τις επόμενες 24-48 ώρες, όμως στη συνέχεια αρχίζουν σταδιακά και υποχωρούν. Ο ασθενής πρέπει πάντα να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Γναθοχειρουργού. Ακόμα, χρησιμοποιούνται ράμματα, που όμως αφαιρούνται μέσα σε μόλις 7 μέρες από την επέμβαση.

Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD, DDS, PhD

  • Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Αθήνα.
  • Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Απόφοιτος Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Διδάκτωρ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού, «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», Αθήνα.
  • Εκπαιδευτής και εισηγητής για την Ελλάδα στην ισοελαστική, μη μεταλλική εμφυτευματολογία.
  • Συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
  • Κριτής (reviewer) επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ