Skip to main content

Τι Είναι ο Έγκλειστος Κυνόδοντας

Η Αποκάλυψη Κυνόδοντα αναφέρεται σε μια μικρής έκτασης επέμβαση στα ούλα που πραγματοποιείται με στόχο να αποκαλυφθεί η μύλη του δοντιού. Έγκλειστο δόντι ονομάζεται εκείνο το οποίο δεν έχει εμφανιστεί στο στόμα μετά την φυσιολογική και αναμενόμενη ηλικία ανατολής του. Ημιέγκλειστο δοντι είναι η περίπτωση που φαίνεται μόνο ένα μικρό τμήμα του δοντιού. Η βασικότερη αιτία που ένα δόντι παραμένει ημιέγκλειστο ή έγκλειστο είναι επειδή δεν υπάρχει χώρος μέσα στη στοματική κοιλότητα ώστε το συγκεκριμένο δόντι να αναπτυχθεί.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ένας τραυματισμός του δοντιού ή κάποιοι άλλοι παράγοντες εμποδίζουν το δόντι να ανατείλει στον προκαθορισμένο χρόνο και την σωστή του θέση.

Oralis Dental Center

Σύγχρονες, Άμεσες, Ελάχιστα Επεμβατικές & Χωρίς Πόνο Θεραπείες

Αποκάλυψη Κυνόδοντα
Αποκάλυψη Κυνόδοντα

Κατά κύριο λόγο, οι φρονιμίτες μένουν συχνότερα έγκλειστοι, με τον άνω κυνόδοντα να ακολουθεί. Σε σπανιότερες περιπτώσεις παραμένουν έγκλειστοι ο κάτω κυνόδοντας, οι προγόμφιοι και οι γομφίοι.

Σε αντίθεση με τους φρονιμίτες που αφαιρούνται εύκολα, οι κυνόδοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή και άρτια λειτουργία της οδοντικής σύγκλεισης. Έτσι, είναι απαραίτητο να ανατείλουν στη θέση τους καθώς σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Ποια Είναι η Θεραπεία για τους Έγκλειστους Κυνόδοντες

Εξαγωγή του Νεογιλού Κυνόδοντα

Η θεραπεία αυτή είναι πιο αποτελεσματική για υπερώια έγκλειστους κυνόδοντες. Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της θεραπείας είναι η θέση του έγκλειστου κυνόδοντα. Όσο πιο υπερώια (προς τον ουρανίσκο) βρίσκεται ένας έγκλειστος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να ανατείλει μετά την εξαγωγή του. 

Πιο συγκεκριμένα ο κυνόδοντας δεν πρέπει να περάσει το μέσον του κατακόρυφου άξονα του πλαγίου για να έχει επιτυχία. Επίσης, αν η εξαγωγή εφαρμοστεί σε ηλικία από 10 έως 13 ετών, τότε το ποσοστό επιτυχίας αυξάνεται. Στους ασθενείς που εφαρμόζεται η θεραπεία της εξαγωγής πρέπει να γίνει επανεξέταση σε 6 μήνες.

Ορθοδοντική

Στις περιπτώσεις που υπάρχει έντονος συνωστισμός στον οδοντικό φραγμό, η ορθοδοντική παρέμβαση με τοποθέτηση ακίνητων μηχανημάτων για ανάκτηση χώρου έχει πολύ ανακουφιστικά και ευεργετικά αποτελέσματα. Οι έγκλειστοι κυνόδοντες της άνω γνάθου μπορεί, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση, να ανατείλουν στο φραγμό.

Χειρουργική Αποκάλυψη

Αυτή η θεραπεία έχει διάφορες τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν. Μερικές από αυτές σχετίζονται με την αποκάλυψη του οδοντοθυλακίου, και άλλες προϋποθέτουν την αφαίρεση του, ώστε να αποκαλυφθεί η αδαμαντίνη. Επίσης, η αποκάλυψη κυνόδοντα μπορεί να πραγματοποιηθεί και με την χρήση laser.
Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD, DDS, PhD

  • Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Αθήνα.
  • Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Απόφοιτος Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Διδάκτωρ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού, «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», Αθήνα.
  • Εκπαιδευτής και εισηγητής για την Ελλάδα στην ισοελαστική, μη μεταλλική εμφυτευματολογία.
  • Συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
  • Κριτής (reviewer) επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Πόσος Καιρός Χρειάζεται για να Ανατείλει ένα Έγκλειστο Δόντι

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το να μεταφερθεί το έγκλειστο δόντι στη σωστή του θέση και να γίνει λειτουργικό. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι η απόσταση του δοντιού από την τελική του θέση, η φορά του δοντιού, αλλά και η ηλικία του ασθενούς. Ο ορθοδοντικός που θα αναλάβει την θεραπεία είναι ο πλέον κατάλληλος να επιλύσει τυχόν απορίες.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ